Hiljainen talo on vaihtunut normaaliin arkeensa. Poikavauva syntyi eilisen puolella, samoihin aikoihin kun kirjoittelin blogitekstiä. Onnea koko perheelle <3. 

Meidän arkeemme, lomaan ja viikonloppuihin kuuluu tuoreet sämpylät. Leivomme miehen kanssa vuorotellen erilaisia sämpylöitä. Minut tunnetaankin varmaan sekä IRL-ystävien että nettikansan keskuudessa sämpylöiden leipojana. Olemme viimeaikoina tehneet laiskasti taikinan illalla valmiiksi jääkaappiin odottamaan, jotta aamulla sämpylät valmistuvat nopeasti. Tänään sämpylät syötiin kuitenkin lounaaksi, joten tein ne normaalikaavan mukaan. Näistä tulikin oikein hyviä ja kaikki sämpylät menivät parempiin suihin. Ehdin juuri napata kuvan viimeisistä:

 

Sämpylöiden perusohje:

3dl vettä 
iso loraus siirappia 
1 tl suolaa 
n. 0,25 dl perunamuusijauhetta (tämä tekee sämpylöistä pehmeitä) 
½pss kuivahiivaa 
(leseitä, kaurahiutaleita) 
1dl grahamjauhoja 
täysjyvävehnäjauhoja tai sämpyläjauhoja tai vehnäjauhoja 
½ dl öljyä 

Mittaa vesi (saa olla kylmää, jos tekee edellisenä iltana) kulhoon ja sekoita siihen siirappi, suola ja perunamuusijauhe. Jos käytät leseitä tai kaurahiutaleita ne lisätään tässä vaiheessa ja annetaan seistä hetki. Lisää ensin grahamjauhot ja siihen sekoitettu kuivahiiva sekä n. 1dl vehnäjauhoja. Sekoita vispilällä kunnolla (tai vatkaimella/tehosekoittimella), että taikinaan tulee sitkoa. Lisää jauhoja vähitellen ja vaihda puuhaarukkaan, kun taikina paksunee. Loppuvaiheessa lisää öljy. Jätä takina sen verran löysäksi, että jaksat vielä sekoittaa puuhaarukalla. Anna kohota 30 min tai laita yön yli jääkaappiin. Nostele lusikalla pellille kekoja (taikina on sen verran löysää ettei sämpylöiden pyörittäminen onnistu kunnolla, mutta keoista tulee uunissa ihan kauniita sämpylöitä). Paista 225 C (kiertoilmalla 200) n. 10 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

 

Tänään lisäsin sämpylöiden pinnalle kurpitsansiemeniä. Nam!